Tıbbi aletler (medikal ürünler) üretim yatırım konuları, resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bakanlar kurulu kararnamesine ile öncelikli yatırımlar kapsamına alındı.
Ulusal 97 kodu 33 olan ürünlerin imalatına, alınan yeni kararla birlikte en az 5. bölge teşviki verilecek. Medikal ürün üretimi dahilinde teşvikten yararlanacak ilgili ürünler ise şu şekilde açıklandı:
Tıpta kullanılan elektro teşhis cihazları ile ultraviyole veya kızıl ötesi ışınlı cihazlar,
Dişçilikte kullanılan diğer alet ve cihazlar,
X – ışınlı- alfa- beta veya gama ışınlı cihazlar,
Şırıngalar- iğneler- kateterler- kanüller ve benzeri aletler,
Terapi alet ve cihazları; teneffüs cihazları,
İşitme cihazları; kalp pilleri; bunların aksam ve parçaları; protez ve ortopedik cihazlara özgü aksam ve parçalar,
Tıbbi ve cerrahi cihazların kurulumu,
Tıbbi- cerrahi veya laboratuvar sterilizatörleri,
Göz tıbbına ait diğer alet ve cihazlar,
Suni eklemler; ortopedik cihazlar; protez dişler; diş ile ilgili diğer aksamlar; b.y.s. diğer suni organlar,
Tıbbi ve cerrahi cihazların bakım ve onarımı vb. benzer medikal ürünler,
Tıpta, cerrahide, diş hekimliğinde ve veterinerlikte kullanılan mobilyalar; berber koltukları ve benzeri koltuklar; bu eşyaların aksam ve parçaları.
Yapılan değişiklik kapsamında ayrıca, medikal ürünlerin üretimine yönelik gerçekleştirilecek yatırımlarda, ; cazibe iller teşvik programında 23. İlde 6.bölge teşviki, diğer İllere ise 5.bölge teşviki verilecektir. Bunun yanı sıra, tıbbi ürünlerin üretimi imalat sektörü grubunda da yar aldığı için ayrıca yatırım ortamının iyileştirmesine yönelik çıkartılan bir kanunla da ilave teşviklerin verilmesi de sağlanmaktadır.
Cazibe merkezli 23 ile 6. bölge bölgesel teşviklerine ilave olarak %30 enerji desteği de verilmektedir.(1. Adıyaman 2. Ağrı 3. Ardahan 4. Batman 5. Bayburt 6. Bingöl 7. Bitlis 8. Diyarbakır 9. Elazığ 10. Erzincan 11. Erzurum 12. Gümüşhane 13. Hakkâri 14. Iğdır 15. Kars 16. Malatya 17. Mardin 18. Muş 19. Siirt 20. Şanlıurfa 21. Şırnak 22. Tunceli 23. Van) Bakanlıkça ön değerlendirmesi yapılan yatırım projeleri dönemler itibarıyla Komitenin değerlendirmesine sunulur. Komite tarafından bu Karar kapsamında desteklenmesi uygun görülen projeler için yatırım teşvik belgesi düzenlenir.
Tıbbi Aletler (Medikal Ürünler) üretimine yönelik devlet teşvikleri aşağıdaki tablodan incelenebilir.
Tıbbi Aletler (Medikal Ürünler) Sektörü Yatırımlarına Sağlanan Devlet Teşvik Unsurları
Öncelikli Yatırımlar kapsamı 5.Bölge Teşvik İlleri : (Ankara Adana Balıkesir Afyonkarahisar Antalya Aydın Bilecik Amasya Bursa Bolu Burdur Artvin Eskişehir Çanakkale Gaziantep Bartın İstanbul Denizli Karabük Çorum İzmir Edirne Karaman Düzce Kocaeli Isparta Manisa Elazığ Muğla Kayseri Mersin Erzincan Kırklareli Samsun Hatay Konya Trabzon Kastamonu Sakarya Uşak Kırıkkale Tekirdağ Zonguldak Kırşehir Yalova Kütahya Malatya Nevşehir Rize.)
Cazibe merkezli İller Teşvik kapsamı 6.Bölge Teşvik İlleri (1. Adıyaman 2. Ağrı 3. Ardahan 4. Batman 5. Bayburt 6. Bingöl 7. Bitlis 8. Diyarbakır 9. Elazığ 10. Erzincan 11. Erzurum 12. Gümüşhane 13. Hakkâri 14. Iğdır 15. Kars 16. Malatya 17. Mardin 18. Muş 19. Siirt 20. Şanlıurfa 21. Şırnak 22. Tunceli 23. Van)
Faiz Desteği
5 puan
7 puan
Toplam Sabit Yatırım Tutarı vergi muafiyeti
40 %+15
50 %+15
Toplam Sabit Yatırım Tutarı SGK muafiyeti
35 %
100 %
SGK işveren Prim Muafiyetinden Yararlanma süresi
7 yıl
10 yıl
SGK işçi Prim Muafiyetinden Yararlanma süresi
–
10 yıl
Çalışanların vergi stopajı Muafiyetinden Yararlanma süresi