Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve diğer bazı kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla her yıl kobilere, işletmecilere, yatırımcılara ve girişimcilere farklı kalemlerde birçok devlet teşviki verilmektedir.
Her bir destek, kendi içerisinde farklı birçok şart ve husus gerektirir. Bazı destek ve teşviklerin süresi, çağrıya çıkılarak ve belli dönemleri kapsarken, bazı destekler ise her yıl farklı ölçeklerde sürdürülebilir destekler olarak devlet tarafından sunulmaktadır. Burada önemli olan husus ise, sunulan şartları ve istenilen bilgi ve belgeleri eksiksiz ve doğru şekilde yerine getirmektir. İşte teşvik ve destek alabilmenin şartları:
Yatırım Teşviki
Yatırım teşviki almanın ilk şartı, yatırım teşvik belgesine sahip olmaktır. Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar, yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri ile Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş yabancı sermayeli şirketler Yatırım Teşvik Belgesi almak için başvuru yapabilirler. Yatırım teşvikinde; teçhizat, makine, arazi, arsa, bina, proje, taşıma, sigorta, gümrük, ithalat gibi kalem giderleri desteklenmektedir. Sağlanan teşvikler daha çok devletin alacaklarının indirimi ya da terkin edilerek ödenmemesi şeklindedir. Buna göre teşvik kapsamında yatırım yapan başvuru sahibi, KDV ve gümrük vergisinden istisna tutulmakta, Sigorta Primi İşveren Payı ve Sigorta Primi İşçi Payı Ekonomi Bakanlığı’nca karşılanmakta; Gelir Vergisi İşçi Stopajı ise terkin edilerek ödenmemekte, Faiz desteği tutarı, ilgili bankaya hazine tarafından ödenmektedir.
Personel ve İstihdam Desteği
Covid-19 Pandemi süresince ekonomik açıdan zorluk çeken, mali, iş gücü ve personel kaybı yaşayan mikro ve küçük işletmeler için, 2 yıl geri ödemesiz faizsiz istihdam kredisi sunulmaktadır. İşletmenize alacağınız her bir personel için 100 Bin, toplamda ise en fazla 5 personel ile 500 bin TL tutarında destek alınabilmektedir. Bu destekten yararlanmak için belli şartlar ise şunlardır: “Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir. Geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile işletmeler 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin 12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü ”nü yerine getirmelidir. Ayrıca, işletmeler, başvuru öncesindeki son bir yıl içerisinde de ortalama istihdamın korunması şartını yerine getirmelidir.
Girişimcilik Destekleri
Yeni bir iş kurmak isteyen girişimciler de devlet tarafından desteklenenler arasında üst sıralarda yer almaktadır. Geleneksel girişimcilik desteği ve ileri girişimcilik desteği olmak üzere 2 farklı şekilde sunulan bu teşvik, iş kuracaklara mali açıdan büyük avantajlar sağlamaktadır. Düşük, orta ve yüksek düzeyde belirli kategorilere ayrılan iş kollarında iş kuracak olanlar, yine bu ölçeklere göre destek almaya hak kazanıyor. Bu teşvik ve destekten yararlanmanın ilk koşulu ise, girişimcilerin katılmak zorunda oldukları girişimcilik eğitimleridir. İleri düzeyde teknoloji, yatırım, yazılım, üretim sınıfına giren iş ve meslekler ileri girişimcilik eğitimine, düşük ve bazı orta düzeydeki iş kolları ise geleneksel girişimciliğe tabi tutulmaktadır. Geleneksel girişimci destek programı ile girişimcilere 65 bin TL’ye, ileri girişimci destek programı ile ise girişimcilere 375 bin TL’ye kadar destek verilmektedir.
Zer Danışmanlık, uzman ekibi ile devlet desteği ve teşvikleri konularında verdiği hizmet sayesinde yatırımcı, ihracatçı, girişimci ve üretimcilerimizin güçlenmesinde yol arkadaşlığı yapmaktadır. Devlet teşviklerinin nasıl alınacağı konusunda kapsamlı danışmanlık hizmetleri için Zer Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.